Byt land / språk

Sweden

x

#Musik #2017 #Delsbo #Mode

Folkmusikens Beyoncé & Dellenkilten

Text Charlotta Netsman Foto Anna Wahlgren

BRITA BJÖRS multikonstprojekt Folkmusikens Beyoncé föddes ur fascinationen inför storhetsvansinnet som drivkraft och viljan att skapa något nytt i krocken mellan popstjärnan och knätofsen.

Vad beror det positiva gensvaret på?
– Jag tänker att det finns en kontrast i själva upplägget som är kittlande för många. Man kombinerar två världar som symboliserar olika saker. Popdivan som utstrålar sexighet, kommersialism, pengar, stjärnstatus. Folkmusik är motsatsen; jordnära, inte så påkostat, landsbygd och tradition.

Vilka är de första orden du associerar med Världsarvet Hälsingegårdar?
– Det blir nog smakfullt, storslagenhet, stolthet. Det där med stolthet har jag märkt kan vara ganska provocerande. Jag kan se och känna igen den där stoltheten i andra hälsingar. Jag vet inte vad det kommer från. Men det är klart, om man som jag är uppvuxen på en bondgård så blir man handlingskraftig och förstår att det är viktigt att slita och jobba. Jag har alltid haft en självklar plats och position eftersom vår gård har gått i samma släkt sen 1500-talet.

Vad säger hälsingegårdarna till vår samtid tycker du? Vad kan vi lära oss av dem idag?
– Dels finns det så mycket hantverksskicklighet och kunnande om material och funktioner. Och ett långsiktigt tänk. Kombinationen av funktion och estetik. En stolthet i att göra saker ordentligt med kärlek och tanke.Brita Björs

MIKAEL ÖST från Delsbo är snickare till vardags men också mannen bakom Dellenkilten. Dellenkilten är en traditionell kilt med ett nydesignat mönster som är inspirerat av folkdräkterna kring Dellensjöarna och naturligtvis Skottland där hans fru har sina rötter. Mikael saknade ett bra plagg i garderoben som kunde användas till allt från stämmor, bröllop till en kväll på puben.
– Jag är helt överväldigad av allt intresse som blivit runt det här och att det hållit i sig i flera år. Jag har fått beställa om i flera omgångar för folk hör av
sig och vill ha en egen kilt eller ge bort som gåva. Det här är min gåva till Dellenbygden och Hälsingland.

Dellen, som är namnet på mönstret, är ett fullvärdigt kiltmönster sedan våren 2015, godkänt av skotska regeringen och av förvaltaren till The Scottish Register of Tartans.

Dela

Nyhetsbrev