Byt land / språk

Sweden

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui.

#2018 #Mat

Från fäbod till finkrog: Mästerliga Hälsingeostar

I Hälsingland finns ett levande matarv. Hälsingegårdarnas och fäbodarnas mat med smör, ost och stoltheten hälsingeostkaka har alltid haft en central roll på matbordet. Nu kommer en ny våg av småproducenter som både förvaltar och moderniserar ostarvet.

Ostar i många olika varianter är på frammarsch! Gamla godingar som hälsingeostkaka, getost, färsk ko-ost, mese, göbb (sötost) och långlagrade hårdostar ses tillsammans med nyheter som halloumi- och mozzarellaost i olika varianter, självklart producerade lokalt och av mjölk-råvara från Hälsingland. Hälsingeostkakan gör succé på Ostfestivalen i Stockholm och varje år tävlas det om titeln Årets Hälsingeostkaka i Hälsingland.

 

Ingela Broström, Länsmuseet Gävleborg
– Hälsingeostkakan berättar något om den by eller gård som den kommer ifrån. I de historiskt lite fattigare bygderna så fanns det en enkelhet i recepten medan det i de rikare bygderna tillsattes både ägg och saffran i hälsingeostkakan.

Dela

Nyhetsbrev