Byt land / språk

Sweden

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui.

Guidegruppen på Erik-Anders med pedagogerna Helena Hammarström och Krister Enström längst fram i mitten.

#Hälsingegårdar #Världsarv #2020 #Söderala

Fler hälsingeguider till våra gårdar

Text Anette Eriksson Foto Linnea Eriksdotter

I helgen var det premiär för Forsa folkhögskolas nya guideutbildning.
– Det här har jag längtat efter i minst 20 år! Det är så viktigt med kompetenta guider och att vi fräschar upp bilden av Hälsingland, att vi fortsätter att berätta historierna och får fram ny forskning om saker vi ännu inte vet, uttrycker Lena Landström, världsarvssamordnare på Länsstyrelsen och ordförande i Världsarven i Sverige (ViS), entusiastiskt.

Forsa folkhögskolas nya guideutbildning har startat och luften var full av förväntan när de 18 eleverna premiärträffades på den välskötta världsarvsgården Erik-Anders i slutet av augusti. Den ettåriga distansutbildningen inleddes med ett fysiskt möte där hälsingegårdar stod i heldagsfokus. Ingela Broström, hälsingegårdsallvetare från Länsmuseet Gävleborg, var där och fängslade åhörarna med sina unika kunskaper om smått och stort kring våra folkkära landskapsslott. Hon om någon vet vad som krävs för att ta in all den samlade information som finns i ämnet, efter att grävt igenom Nordiska muséets folklivsuppteckningar och varit med på resan som tagit husen från att vara okända träkåkar på 80-talet till omskrivna världsarv som idag ger 87 000 träffar vid en Googlesökning.

– Att bli en bra hälsingegårdsguide är ingen snabb affär, det kräver en gedigen utbildning. Det känns som att Forsas upplägg med ett års studier på halvfart har tagit höjd för kunskapskvalitet,  konstaterar Ingela.

Världsarvssamordnare Lena Landström instämmer.

– Bara förarbetet för att få med hälsingegårdar på Unescos lista över världsarv, 2012, omfattade en lång rad projekt som pågick under 17 år. Det finns hur mycket som helst att undersöka och berätta. Inte bara om de sju världsarvsgårdarna, de andra tusen gårdarna har sina egna intressanta historier att ta del av, påpekar Lena.

En av eleverna är Birgitta Uggla, från Järvsö. Hon ser utbildningen lika mycket som personlig utveckling som ett kunskapslyft:

– Jag är uppvuxen i Hälsingland och minns pappas berättelser vid köksbordet när jag var liten. Han var bondpojke och fostrad utifrån devisen att ”allt löser sig” – ett bra synsätt som kännetecknar hälsingesamhället både då och nu. Tror jag. Nu när jag vuxen känner jag en längtan till att lära mig mer om vår historia och föra den vidare till andra, säger Birgitta.

Kurskamraten, Ingrid Larsson från Alfta, håller med.

– Det är nog lite hälsingskt det där, inställningen att det bara är att jobba på. Det känner jag igen även från mitt föräldrahem, bekräftar hon. 

Så här alldeles i inledningen av utbildningen är hon försiktigt optimistisk till en framtid som guide.

– Jag har ju ett jobb idag, så det är bra att kunna läsa på distans vid sidan av. Att vara guide på heltid tror jag är svårt som försörjning, fast det vore såklart roligt att få ägna sig åt det. Om man hade råd. Det blir nog mer som en extraaktivitet. Kanske när jag är pensionär, reflekterar Ingrid.

Själva steget från teori till praktik har Krister Enström och Helena Hammarström, som är ansvariga för och håller i guideutbildningen, också funderat över.

– Vi har fått flera frågor om hur våra blivande guider ska komma in i yrkeslivet när de är klara med studierna. Vi har haft förutsättningslösa diskussioner om någon typ av guidepool/-förmedling där kunden kan boka tjänster utifrån ämnesområden och aktiviteter, men det är bara på idéstadiet än så länge, kommenterar de.

Än finns tid kvar att ordna med detaljerna, tills våra 18 nya hälsingeguider tar sin examen i juni 2021. En sak är säker, det finns mer än tusen goda anledningar till att välja hälsingegårdar som sitt guideområde för att stilla den stora nyfikenheten som byggnaderna väcker. Hur användes de praktfulla festsalarna i böndernas livsrum? Varför byggde man så stort? Betyder brokvistarnas utformning nåt särskilt?

Dela

Om utbildningen

Ettårig distansutbildning om Hälsinglands kulturhistoria ur ett turistperspektiv i en mix av stadsguidning, hälsingegårdar, industrimiljöer och storslagen natur.

Nyhetsbrev