Byt land / språk

Sweden

x

Boken som presenterar Världsarvet Hälsingegårdar för barn och ger en bild av Hälsinglands historia (vänster) Jens Ahlbom har varit bildlärare, men är illustratör och tecknare på heltid sedan 1986 (höger)

#Konst #Världsarv #2020

Hallå där, Jens Ahlbom …

Text Anette Eriksson Foto Jacob Nordström

Jens Ahlboms fina illustrationer lockar även unga bokslukare att läsa om hälsingegårdar.

Vad har du för bokprojekt på gång just nu?
– Det är egentligen hemligt, men jag kan avslöja att det handlar om Mulle Meck och lite problem med miljön. Den nya boken kommer ut i höst.

Du bor ju i Hälsingland, i Hudiksvall. Hämtar du mycket inspiration från landskapet i dina bokillustrationer?
– Ja det gör jag, på många sätt. När min kollega George Johansson – författare till Mulle Meck – och jag träffades och pratade bokidé för 27 år sedan var vi helt överens om att Mulle har sin hemvist i södra Norrlands kustband. I den fiktiva byn Djupforsen. Både George och jag har koppling till Hälsingland, ett landskap som påverkar en. Med de blånande bergen, skogarna och skärgården. 

Så här ser hälsingegården Nirsgård i Kalvhaga ut om du lyfter bort taket. Gården var ett av Jens undersökningsobjekt i produktionen av Pelle och världsarvet.

Hälsingegårdar, har du någon relation till dem?
– Förutom att jag har besökt många av dem privat – så var jag med och tog fram en barnbok om Pelle och världsarvet för några år sedan (2015). Under  arbetet med boken tillbringade jag en del tid på några av gårdarna. Jag  studerade detaljer, mätte, läste fakta om verktyg, byggmetoder, letade förlagor och så där. Den gård jag lärde känna bäst var Nirsgård i Kalvhaga som jag gjorde en sorts genomskärning av, som ett dockhus där man kan titta in i taket
(se bild). 

Hur får du idéer till dina finurliga illustrationer?
– Det är olika. Ibland kickar idéerna igång på en gång, men det funkar inte att sitta och vänta på kreativitet. Det är ett jobb att sätta sig ner och arbeta fram det. Jag gillar att samarbeta med en annan människa, en författare. Jag blir inspirerad av en text.

Har du något boktips med koppling till Hälsingland?
– Läs Hälsinge Akademis antologier om landskapet i Hälsingeliv och Här är  platsen.

Dela

Läs mer om Jens Ahlbom

Nyhetsbrev