Byt land / språk

Sweden

x

#Konst #2021 #Långhed

Kärlek och keramik blir hälsingemagi

Text Anette Eriksson Foto Peter Hoelstad

I Katia Eders händer blir dörrornament och hälsingemål till koppsmycken. Vackra att titta på, men framförallt sköna att hålla i och goda att dricka ur.
– Jag vill bidra till vardagstrivsel med mitt hantverk, tillverka sånt som kommer till användning och inte bara står i en hylla, förklarar Katia tanken bakom sina populära keramikprodukter som säljer slut innan de ens är klara.

Redan som 20-åring visste Katia Eder att hon ville bli kera­miker, eller krukmakare som det också heter. Ett yrkesval som hon aldrig har ångrat, trots att hon i perioder har varit tvungen att för­stärka hushållsekonomin genom olika extrajobb.
– I Tyskland, som jag kommer ifrån, är det enklare att vara kerami­ker. Där finns flera etablerade kera­mikmarknader där du kan sälja dina produkter i direktkontakt med kunden. I Sverige har jag ännu inte stött på något sådant, säger Katia.

Katia har sin keramikverkstad hemma på gården

Sedan ett halvår tillbaka kan Katia lyckligtvis ägna sig helhjär­tat åt sin passion för lera genom sitt samarbete med entreprenören Maria Moreno och hennes företag Hälsingemagi.

– Det började med att Maria ville förverkliga en dröm om att skapa hälsingemuggar, och gick en kurs hos mig för fyra år sedan. Vi hade väldigt kul ihop och efter en tid började hon skissa på samarbetsplaner för att få ut sina produkter, berättar Katia.

Eftersom Maria är en handling­arnas kvinna gick det snabbt från idé till verklighet och så skapades Hälsingemagi. Maria står för mark­nadsföring/PR och Katia skapar. I samarbetet ingår även Helen Forsblom, som tillverkar träunder­lägg av återbrukade hässjestörar till Katias keramikmuggar. Försälj­ningen sker bland annat online, men det gäller att skynda att beställa för allt som oftast är de fina produkter­na slutsålda.

– Det känns så roligt att det går bra. Och att jobba tillsammans med någon. Maria har ett otroligt driv och ett stort kontaktnät. Hon har nyligen inlett ett samarbete med konstnären Erik Olof Wiklund, som tillsammans med oss nu tagit fram en muggkol­lektion på tema världsarvsgårdar, så det kommer att bli mer magi fram­över, anförtror Katia.

 

Ny muggkollektion på temat världsarvsgårdar från maj 2021

En tusenmilafärd med sikte på naturen Katias hälsingehistoria börjar i München. Det var längtan efter naturen som tog tyskfödda Katia och hennes dåvarande man de två hundra milen till Hälsingland. Paret packade ihop sig i bilen för en äventyrsresa norröver mot okänt mål, mitt i smällkalla vintern, och landade i Långhed. Utan att någonsin ha varit här tidigare eller ens säkra på vad de var ute efter visste de att de kommit rätt. Idag, femton år senare, bekräftar Katia att kärleken till platsen lever kvar.

– Första gången hamnade vi här av en slump, så vi var tvungna att åka tillbaka för att känna efter om den starka dragningskraften hos platsen fanns kvar sommaren där­på. Då stannade vi sex veckor, täl­tade i skogen och åkte runt i land­skapet. Förälskelsen fördjupades och vi var fast. Här ville vi bo och bilda familj, minns Katia.

Två år senare hittade paret sitt drömhem i Långhed och det tog inte lång tid innan gården fylldes av liv med getter, höns, kycklingar, hund och två barn. Den gamla ladugården inreddes till hantverkstad med egen brännugn. I den rymliga trädgården breder egna odlingar ut sig och det har blivit en och annat getost under åren efter eget experimenterande.

– Det finns så mycket jag vill göra och här finns så många möjligheter. När jag ska prova något nytt och behöver goda råd är det bara att fråga alla snälla grannar i bondgårdarna häromkring, de ställer alltid upp och delar gärna med sig av sina erfarenheter, uttrycker Katia leende.

Dela

Nyhetsbrev