Byt land / språk

Sweden

x

Wood wide webb syftar på det månggrenade nätverk av trådar genom vilka svamparna söker kontakt med varandra under jorden

#Natur #2020 #Letsbo

Koppla av internet och koppla upp mot wood wide webb

Text Anette Eriksson Foto Jennie Danfors Furman & familjen Envall

Vi befinner oss i en tid när folk kan leva ett helt liv utan att se ett enda träd och läkare skriver ut naturkontakt på recept. »Det är helt sjukt«, tänkte makarna Envall, och bestämde sig för att göra något åt saken.

Marie och Karl-Erik Envall äger den vackert solbrända världsarvs-gården Bommars i Letsbo. I deras vardag är skogen ett naturligt inslag, både i hemtrakten, jobbet och på fritiden.
– Jag är uppvuxen i Letsbo med skogen bakom husknuten. När jag var liten pojk lekte vi timtals i skogen som hade alla magiska funktioner som barn behöver, du vet, att bygga koja av, gömma sig i och hitta en sälg som kunde bli pilbågar, minns Karl-Erik.

Även i sitt yrke som lärare på naturbruksgymnasiet är närkontakt med naturen en viktig del för Karl-Erik. Men inte nog med det. Under sin lediga tid ger han  sig ofta ut i skog och mark och jagar eller bara är. Gärna tillsammans med sin fru Marie, barnen och barnbarnen.
– Det är en plats för återhämtning. Vi trivs i naturen och vill att alla ska få ta del av den. Lära sig att se skiftningar och hitta lugnet, understryker Marie som älskar att plocka bär till sylt eller att äta direkt.

Den positiva känsla som hon själv upplever av att vara i sällskap av träd, mossa och bergknallar lockade Marie att utbilda sig till naturhälsopedagog i Vansbro för tio år sedan. 
– Utbildningen bekräftade det vi alla egentligen redan vet och har i oss, men har glömt eller förträngt genom hur vi lever idag. Vi behöver stanna upp. Vara mer i stunden. Och bara andas i takt med suset i trädkronorna, uppmanar Marie.

För att hjälpa fler att återupptäcka naturens välgörande effekter erbjuder Karl-Erik och Marie möjlighet för små grupper att boka guidade skogsturer med mental träning i form av skogsbad.

Fikapaus vid fäboden

Skogsbada med start i världsarvet - dagsprogram 
10.00: Samling på världsarvsgården Bommars i Letsbo för gemensam avfärd till historisk fäbodvall. Nedvarvning och fika.

11.30: Långsam vandring längs hundraåriga vallstigar, rakt in i skogen. Då och då stannar vi upp för att ta in naturen, upptäcka djurspår och ställa in hjärnan på viloläge. När vi når platsen för vår meditation får varje deltagare sin egen vrå – utom synhåll för de andra i gruppen – med ett fårskinn att sitta på. Marie coachar var och en till sin inre resa.

13.00: Efter en tyst promenad är vi framme vid familjens egen fäbodstuga med naturskön utsikt över en skogstjärn. I sällskap av de betande Helsingefåren serveras varm soppa och hembakat bröd. Vi avrundar med avkoppling, gemensam eller enskild. 

15.00: Återresa Bommars. 

Dela