Byt land / språk

Sweden

x

#2018 #Världsarv

Med andra ögon

Text Camilla Wengelin

Khazar Fatemis berättelser är en del av Europaåret för kulturarv och projektet Kulturarvet – nyckeln till framtiden.
– I många fall förstår vi inte värdet av kulturarvet förrän vi förlorat det, säger Khazar. 

Det är kärleksvecka när dokumentärfilmaren och journalisten Khazar Fatemi besöker Stora Sätraskolan i Gävle. Hög musik, kärleksfulla budskap och härlig energi finns i luften. Khazar Fatemi kom med sina föräldrar till Sverige och hamnade i Gävle. Det blir flera ömsinta återseenden i skolans korri- dorer. Khazar gick en gång på högstadiet här och flera av hennes gamla klasskamrater arbetar idag på skolan.
– Jag känner mig både stolt, nervös och glad över att få stå framför er idag, men mest känner jag stor tacksamhet att få den här möjligheten, inleder Khazar.
– Jag har föreläst hundratals gånger men det här känns som att stå inför min familj. Nu ska jag berätta om hur Sätra lade grunden för den jag är idag.

Sökandet efter sina rötter blev en drivkraft i vuxen ålder. Nu frilansar Khazar som journalist för såväl nationella som internationella medier. SVT-serien Kultur i farozonen handlar om hur kulturarvet finns i vår identitet.
Ta bort en del av kulturarvet och du tar bort en del av dig själv. Med sin berättelse, sina erfarenheter reflektioner hittar Khazar Fatemi flera beröringspunkter med många elever i publiken.
– Min kompis har varit med om det här. Nu förstår jag vad som hänt med henne, säger Fate som suttit och lyssnat och nu har tårar i ögonen.

En viktig målgrupp, möjligen den viktigaste, är just unga människor som i normala fall kanske inte reflekterar över begreppet kulturarv. Att våga fråga för att förstå vem man är och varifrån man kommer är det angelägna budskapet. Hur viktigt det är att vårda kulturarvet medan det fortfarande finns kvar och att inte ta det för givet. Som dokumentärfilmare har Khazar många klipp att visa. I en filmsekvens går hon i resterna av Palmyra. I sanden ligger skolböcker, hårsnoddar, skor och annat som vittnar om händelser så hemska att det knappt går att ta in. Många elever i aulan kopplar direkt till vad som kunde ha hänt om de inte lyckats fly. Det är starka känslor. Tabarek är en av dem som lyssnat. Hon har samma
bakgrund som Khazar; hennes familj är flyktingar från Syrien.
– Vi är alla lika mycket värda. Om alla fick lära sig samma saker skulle det inte finnas några krig. Nu ska jag hem och plugga svenska. Jag ska återvända till mitt land och hitta min historia, säger Tabarek.

Khazar Fatemi föreläser i Gävleborg under kulturarvsåret 2018.

Ett världsarv vittnar på ett unikt sätt om jordens och människans historia. Vårt natur- och kulturarv är oersättliga källor till kunskap och inspiration. De är våra referenspunkter, vår identitet. Idag finns mer än 1000 världsarv i 160 länder.

Dela