Byt land / språk

Sweden

x

#2018 #Konst

Systrarna med skogen, konsten och folktron som drivkraft

Text Åsa Malmström Foto Micke Andersson och Karin Brodin

Petra skapar magi med skelettkonst, mask och kostym och Janina ansvarar för scenografin i Trolska skogen. Systrarna Stoor brinner för skogen konsten och fantasin. 

Janina Stoor von Wachenfeldt och hennes syster Petra Shara Stoor kommer ursprungligen från Malax, en kommun i Bergsjös storlek som ligger i Österbotten, Finland, nästan rätt över Östersjön. Janina och Petra flyttade båda till Stockholm för jobb och konststudier. Janina träffade sin man, rikspelmannen Thomas von Wachenfeldt, och hon bestämde sig snart för att flytta till hans hembygd Bergsjö.
– Det var som att komma hem. Poletten ramlade ner och det kändes direkt i hjärtat att jag var på rätt plats. Det är här man ska vara, tänkte jag. Sen ringde jag Petra och berättade att hon måste flytta hit. Vi är fem syskon och faktum är att alla fyra systrar bor här uppe nu, säger hon. Hon ser många likheter mellan livet i Malax och i Nordanstig.

– Skogen, havet och miljön. Det är så likt där vi är uppväxta. Dessutom förstår de vad vi säger här. När vi använder vår dialekt liknar det många av dialekterna härikring, exempelvis Gnarpsmål. Det sägs att människor gick på isarna över till Finland och det kan nog stämma med tanke på
dialekterna, säger Janina. 

 

Janina målar i olja på duk och bjuder in till utställningar regelbundet. Hon är också bild-, textil- och slöjdlärare i Hassela skola. Ett av hennes första uppdrag när hon flyttade till Gränsfors var Trolska skogen, där hon ansvarar för scenografin.
– Det är ett så fantastiskt arbete. Att få vara med och skapa en plats för berättelser, folktro och fantasi för barn och vuxna är så härligt. Jag älskar verkligen det arbetet, säger Janina. Petra är utbildad konstnär inom makeup, mask och kostym. Deras första gemensamma
arrangemang i Jättendal var Midvinterglöd, ett evenemang utifrån berättelsen om lucia i folktron. Midvinterglöd lockade tusentals människor att vallfärda till Jättendal under fem år.
– Jag älskar folktro, sägner och myter, det är som min livsluft. När vi startade Midvinterglöd 2012 tog jag kontakt med folklivsforskaren Sandra Lantz för att få veta mer om berättelsen om lucia i folktron. Dessutom älskar jag att jobba med mörker och eld. Berättandets kraft är så stark när alla sinnen är med, säger Petra. 

Petra skapar magi med skelettkonst, mask och kostym. I sommar invigs Helsinglight – den gamla skola hon köpt med sin sambo Fredrik Fernlund i Vattlång – som ska bli ett kreativitetshus med utställningar, workshops och arrangemang.

De är båda engagerade och passionerade i sina hus och ateljéer. Byggnadsvård har blivit viktigt för systrarna.
– Att hitta själen och grunden i ett gammalt hus är fantastiskt. Tillfredsställelsen att se virket i gamla fönster, av allra bästa trä, som bara behöver lite ny färg för att överleva 100 år till är häftigt. Det finns så mycket historia och berättelser i ett hus och på en plats. Vi är så tacksamma att vi får ta hand om huset, säger Petra. I sommar, 29 juni – 1 juli 2018, bjuder Petra in till ett första vernissage idet nyrenoverade konstgalleriet i Vattlång. Första kursen är skapande av masker och specialeffekter i början av juli. Janina berättar om sin
första tanke när hon hörde att hälsingegårdarna blivit världsarv:
– När jag hörde om världsarvsutnämningen, tänkte jag att alla ska få möjlighet att prova att bo i en världsarvsgård. Jag vill tillverka ett rum från varje världsarvsgård och sätta på hjul. Istället för att köra med en husvagn i Hälsingland kan man hyra en »världsarvsvagn« och övernatta i Hälsingland. Tänk vad fantastiskt om alla skulle få möjlighet att uppleva det, säger Janina. 

Dela

Nyhetsbrev