Byt land / språk

Sweden

x

Karin Öst är illustratör till yrket med ett stort intresse för odling. Hon har tecknat många växter och blommor men också skapat med jord, fröer och ogräs.

#2018 #Världsarv #Natur

Trädgårdsodling med tillbakablick

Text Åsa Malmström Foto Bild Karin Öst

I början av 2000-talet återskapades trädgården från 1920-talet på Erik-Anders. Gamla strukturer och planteringar återställdes och här finns återigen växter och träd som påminner om hur livet levdes för 100 år sedan. 2016 var det dags att anlägga en helt ny köksträdgård.

Karin har planerat och anlagt den nya trädgården på världsarvsgården Erik-Anders tillsammans med Philip Larsson och Sara Lund i trädgårdsföreningen
Grön Front. Idén började med Karins stora intresse för kulturväxter.
– Jag följde den nationella inventering av kulturarvsväxter som gjorts under ett decennium med stort intresse och ville själv odla och prova men jag har för liten trädgård. Då hörde jag av mig till Pär och Britt-Marie Forssell som äger världsarvsgården Erik-Anders och de blev superintresserade av att nyskapa en köksträdgård med kulturväxter, säger Karin.

En trädgård på en världsarvsgård förpliktigar, menar Karin, och de funderade på hur den skulle utformas. De valde att inspireras av inredningskonsten och en schablon i rött och vitt som återfinns inne i stora salen. För att återskapa schablonen ute i trädgården valde de att göra en så kallad tapetplantering.

– Vi hittade ett fantastiskt skyddat läge och valde mjuka runda former, inspirerat från schablonen vi hittat. Vi jobbade i olika höjder och med blommor och ätbara växter som sallad, bondbönor, solrosor, vallmo och tagetes.

2018 års planering i gult och rosa med bland annat tomaterna ’Brandywine yellow’ och ’Yellow pearshaped’ De rosa inslagen: vädd: ’Salmon queen’, spetskål ’Kalibos’ Bond- böna: ’Crimson flowered’ och lök ’Long red florence’

När Karin skulle välja växter utgick hon från vad som kan ha funnits på gården men också utifrån vad som kunde behövas.
– Vi valde att modernisera med tillbakablick. På Erik-Anders finns det ett hotell och café där man vill använda blommor och grönsaker i verksamheten. Traditionellt hade man inte sallad i trädgårdarna men vi valde att modernisera efter behov men med traditionella sorter. Vi valde också att plantera blommor eftersom blommor är som mat för själen, säger hon. 

Att jobba med biologisk mångfald och använda allt som redan finns på gården har varit viktigt i arbetet med trädgården på Erik-Anders. Ogräs går att rycka upp, torka och använda som marktäckning och grässvålen går att vända ner i jorden.
– På Erik-Anders använde vi det som fanns i jorden och hittade växter
i den gamla gödselstacken som vi återanvände. Vi har sparat vallört, som idag ses som ogräs, i ytterkanten för näringsinnehållet. Det går att blötlägga till näring eller torka och vända ner i jorden.

Dela