Byt land / språk

Sweden

x

#Hälsingegård #Ovanåker #Boende

Pallars köpmangård

Pallars köpmangård på storskifteskartan från 1700-talet visar ett stort jordbruk i byn. Vid Laga skifte ca 1880 styckades fastigheten och byggdes om till en ståtlig lanthandel med veranda och många fina snickeridetaljer. 

Gården är mycket välbevarad med en unik handsvarvad pärlfrans vid takfoten, handhyvlad väggpanel och många stora fönster helt i original. De 150 år gamla bågarna av kärnvirke är alltjämt friskt och det munblåsta glaset ger ett vackert ljus spektrum in i de stora rummen mot söder. Interiör med original snickerier, breda plankgolv och äldre unika tapeter. Pallars köpmangård har byggnadsvårdsmässigt och varsamt restaurerats av författaren/ konstnären Nina Östman som har gjort flera böcker och filmer om hälsingegårdarnas kulturarv.

Kulturhistoriskt boende i Bo på Hälsingegård, den f.d. lanthandeln som år 1940 byggdes om till lägenhet. Bekvämt boende i eget hus med fullt utrustat kök, sovrum, vardagsrum, glasveranda mot öster och en stänkmålad festsal. För gäster ingår gratis visning av köpmangården.

Visning av gård och verksamhet 1 tim. 200 kr/vuxen 100 kr/barn (min 4 vuxna). Föredrag i byggnadsvård, privat och för bokade grupper. Bo på Hälsingegård. Kreativ konferens i historisk miljö. Förtäring som lunch, fika eller middag med lokala råvaror kan bo bokas i samband med visning, boende och konferens.

 

Öppet

1 Juni – 30 september.

Kontakt

Älvkarhed 417,

070 666 70 72, Nina Östman